S A P M I Ş L I Ğ I N
ULUSAL VE ULUSLARARASI
GÖRÜNÜMÜ
İnançsız sapmışlığın örgütlenmiş, kurumsallaşmış hatta devletleşmiş şekillerini İslam Tarihi’nde ‘Emeviler’den başlayarak(hatta daha da öncesinde Ortaçağ Hıristiyanlığından itibaren) devre sonunun şu bitiş günlerinde bile görüyoruz. Şu ya da bu dinen olmalarına rağmen “iman ve sakınma özürlü”(Bakara 103) olmalarından dolayı Bakara 103 + 104 ve benzeri(sapkınları konu alan) ayetlerin de hedefi durumunda olan bu kimseler yönetici duruma geldikleri zaman, elbette ki topluma daha zararlı olmaktadırlar. Bunlar için Bakara 204’te “düşman” sıfatı kullanılıyor.
Bu gibiler beşeri açıdan yüksek sayılabilen yönetici makamlara ve statülere gelmiş ve elbette ki yüksek tahsil de yapmış olmalarına rağmen, asıl önemli olanın ne olduğunu bilmeyecek kadar cahil oldukları için, doymak bilmez egolarının güdümünde ve saltanat(makam/koltuk) açlığı içinde, varlıksal güçsüzlüklerinden dolayı başkalarını(toplumları ve hatta devletleri) kendilerine bağımlı kıldıkları zaman güçleneceklerini zannederler. Böyle bir psikoloji içinde çevrelerindekileri(hatta bunlar devlet yöneticisi ise çevrelerindeki ülkeleri) ne kadar tahakküm altına alırlarsa kendilerini o kadar güçlü hissederler.
Bilinen beşeri tarih boyunca bazı devletler(örneğin batıda Vatikan, İngiltere, ABD; doğuda Emeviler) insani değerleri ve Kutsal Vahyin uyarılarını hiçe sayarak, doymak bilmez bir açgözlülükle, en kutsal değerleri de siyasetlerine alet ederek, başka toplumları ve devletleri tahakküm altına alarak, kendilerine bağımlı kılmak suretiyle, bir bakıma(Bakara 104’teki ifadesiyle) onları “sürüleştirerek” yönetmek istemişlerdir. Bunu yapmak için de gözlerine kestirdikleri toplumları/ülke insanlarını cahilleştirip yoksullaştırarak, kendilerine borçlandırarak sürüleştirmişler ve kendilerine bağımlı hale getirmişlerdir. Bu şekilde yoksullaştırılıp cahilleştirilerek sürüleştirilen toplumlar, kolayca aldatılıp uyutulabilmektedir. Zaten büyük ölçüde uyur gezer durumda olan dünya beşerinin uyku derinliği reklamlarla daha da artırılarak belirli ideolojilere(daha doğrusu sapkınlıklara) yatkın hale getirilmiş oluyor. Tüm bu sapkınlıklar; toplumsal, ulusal ve uluslar arası düzeyde sergilenirken, yalan/dolan ve riyakârlık, bu inançsız ehli kitabın olmazsa olmaz ve vazgeçilmez aracıdır. Ayet ayet beşeriyete gelmiş Kutsal Vahyin uyarılarına aldırış etmemekten ve kalp körlüğünden kaynaklanan söz konusu sapmışlıklara belgelere dayalı birkaç örnek verelim:
Kutsal Vahyin “Sürüleşmeyin!”(Bakara 104) uyarısı(kadim zamanlar içinde olduğu kadar) sanki bugünkü bizler içinmiş. Sapmış yönetici zihniyetin sürüleştirme araçlarından biri küresel film sektörüdür. Bakın bu konuda araştırmacı yazar Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen(19.05.08 tarihli Cumhuriyet STRATEJİ’deki makalesinde) şunları yazıyor: “Küresel film sektörü hem eğlendiriyor, hem de bilinç altı teknikleri kullanarak geleceğin küresel algısını kusursuz bir şekilde oluşturuyor: Kanlı ve acımasız savaşlar, kıyamet sahneleri, soygun, hırsızlık, kapkaççılık, tecavüz, ahlaksızlık düzeyinde cinsellik ve insanlık dışı ne varsa hepsi sıradan olaylar gibi(ve hatta çağdaşlaşmışlık gibi) zihinlere işleniyor. Amaç, insanlık vicdanını(ve erdemleri) yok ederek vahşet dolu kötü bir dünyaya zihinleri koşullandırmak. Beşeriyetin yüzkarası savaşları bile(örneğin, Irak işgalini) film gibi izliyoruz. Beyinlere kazınan algı hep aynı; kötülükler dünyasında doğal afetlerden teröre kadar kötü olan her şeyle beraber yaşamaya alışmak. Sadece filmlerle değil, reklam ve dizilerde beşeri bilinçaltına teslimiyet(yani sürüleşme ve de uyutma) tohumları ekiliyor. Bu sinyallerle(empozisyon ve koşullandırmalarla) kurgulanan uyur gezer toplumun, tüm insani değerlerin satışı karşısında kılını kıpırdatmayışına şaşmamak gerek.” Bu üzücü durum aymazlıkla gelen sürüleşmeden başka nedir ki…
Teknoloji sayesinde yeryüzündeki her şeyden(Kur’anca ifadesiyle ibretlik ayetlerden) anında haberimiz oluyor. Binlerce Km. uzaklıktaki insanların başlarına gelen doğal yıkımları, savaşları ve açlığı/ yoksulluğu canlı yayınla odamızda izliyoruz ama kaçımız bu ayetlerden ibretlik sonuçlar çıkarıyoruz? Bu durum dünya toplumunu(beşeriyeti) daha bilinçli ve sorumlu kılacağı yerde, genel bir duyarsızlığa ve aymazlığa itmesi ise başka bir gerçek. Pek çok şeyi biliyoruz ama hiçbir şey olmamış gibi, sapmışlara özgü bir aymazlık içinde hiçbir şey olmamış/olmuyormuş gibi yaşamayı sürdürüyoruz. Yani büyük bir aymazlık içinde sürüleşmiş durumdayız. Kur’an(A’raf 179) ifadesiyle, “Sanki gözlerimiz var görmüyoruz, kulaklarımız var ama işitmiyoruz;(bundan dolayı bir bakıma sanki) davar sürüsü gibiyiz… Belki daha da şaşkın, gafillerin ta kendileriyiz.”
Sapmış zihniyetin temsilcileri yöneticilerce, küreselleştirme adı altında empoze edilmeye çalışılan günümüz dünya düzeni; çalışmayı değil vurgunculuğu, bilgiyi değil dogmaları, dürüstlüğü değil yalanı-dolanı ve riyakarlığı yüceltirken, özgürlük, eşitlik, demokrasi ve erdemler gibi temel kavramların ayakta kalabileceği düşünülebilir mi! ?
Sömürgen ve sürüleştirici zihniyetin ve yönetim şeklinin güdümünde küreselleşen(daha doğrusu giderek yozlaşan) dünyanın yeni savaş yöntemi bu: Askersiz işgal… Günümüz tanınmış iktisatçılarından Prof. Dr. Erol Manisalı’nın çok okunan kitaplarından birinin adı da böyle: “Türkiye’nin Askersiz İşgali”.
Kendinden habersiz ve Kutsal Metinlerdeki uyarılara da duyarsız uyurgezer dünya beşeri dünyayı algıladığı şekilde görür ve yaşar. Uyurgezer bireyin algısı ise, beynine akan bilgi tufanıyla oluşur. Beş duyusuyla gelen bu idrak edilmemiş bilgi birikiminin ona kazandırdığı sanal gözlüğün gösterdiği şekilde de dünyayı görür. Toplumsal/beşeri koşullandırma ve sürüleştirme yöntemleriyle oluşan bu pembe gözlük, bilgi kirliliği yüzünden ne yazık ki gerçeği göstermiyor ve doğal olarak gerçeği göstermekten çok uzak. Zaten kişi, akıl ve gönül sahibi olmadan gerçekleri görmesi ne mümkün! Virüs kapmış bilgisayar gibi, o kişinin algısı bozulmuş; daha kolay kandırılır ve sürüleştirilerek güdülür hale gelmiştir. O sapmış, artık kendi(vicdan kanalıyla gelen) iç şeraiti yerine, dış şeriatla yönetilen bir robot(Kur’an ifadesiyle “Bakara”) durumundadır.
Oysaki bu ölümcül tehlikeye karşı uyarı, asırlarca önce Kutsal Vahy ile gelmişti: “Sürüleşmeyin!”- Bakara 104. Tam bir aymazlık, vurdumduymazlık ve gaflet içinde; elinde uzaktan kumanda, ekran karşısında hipnotize durumda… Kredi kartı ve cep telefonu sadece paramızı değil, zamanımızı da tüketiyor. Oysaki devre sonunun şu bitiş günleri; içsel gelişim ve değişim açısından ne kadar değerli ve verimli… Dıştan gelen(yan tesirlerin ve) koşullandırmaların/sürüleştirmelerin yönettiği bir yaşama bu şekilde tutsak olurken, zaman zaman kendinden habersiz kimselere özgü bir şaşkınlık içinde özgürlükten falan da söz edebiliyoruz. Bu şekilde bireysel irade ve vicdan özgürlüğü yok edilen toplumlar, uzaktan kumanda ile yönetilen sürülere dönüştürülüyor. Bu yüzden “algı savaşı” denen bu yeni moda savaş yöntemi, eski savaşlardan dada etkili, kolay ve ucuz görünüyor. Küreselleşen dünyanın yeni savaş yöntemi bu… Uyutulan toplumlar üzerinde tahakküm kurmanın sözde “modern” şekli bu…
İnsan haklarına saygılı görünerek, arada bir demokrasiden de söz ederek, başkalarını kendisine bağımlı kılan sapkınlık yollarından biri de borçlandırmadır. Bir devletin, ekonomisinin zayıflamasıyla borç almaya muhtaç duruma gelmesi; söz konusu tahakküm ve sömürü açlığı içinde bulunan devletler için kaçırılmaz fırsattır. Çünkü bağımsızlık için(ATATÜRK’ün de sağlığında sık sık vurguladığı gibi) güçlü bir ekonomi şarttır. Bu nedenle sömürgeci devletler, etki altına almak istedikleri toplumların ekonomilerinin gelişmesini istemez ve onları çeşitli( ve çoğu da sinsice) yollarla yoksullaştırmak, cahil bırakmak, borçlandırmak, bu şekilde kendilerine bağımlı/borçlu kılmak isterler.
Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışından sonra, topraklarımızı paylaşmaya gelmiş, Batı’nın sömürgen zihniyetli devletleri ve onların piyonluğunu yapan başka ufak devletler; ATATÜRK’ün önderliğinde Türk Ulusu Tarafından gerisingeriye püskürtülmüştü. Sözde insan hakları ve demokrasi savunucusu bu sapmışlar, o hüsranı egolarına yediremedikleri için ve içlerindeki doymak bilmez sömürgecilik açlığının da itilimiyle, ATATÜRK’ün vefatından sonraki 10-15 yıl içinde, bu kez Türkiye’yi içten yıkmak, zayıflatmak ve borçlandırarak kendilerine bağımlı/muhtaç kılma politikası izlemeye başlamışlardır.
1940’lı yılların ikinci yarısından itibaren, Türkiye önce yavaş yavaş(sinsice), sonra da giderek hızlı denecek bir şekilde borç batağına sokulmuştur. Devlet gibi, milletimizde çeşitli şekilde borçlandırılmıştır, borçlanma sanki özendirilir olmuştur. Türk insanı; kredi kartlarına, komşusuna, tarım kredi kooperatiflerine, Ziraat bankasına ve genel anlamda piyasaya borçlu duruma getirilmişti. Bu borç ortamında, Türkiye’yi kendilerine borçlandıranların işbirlikçileri tarafından sıkılmadan ve utanmadan “ekonomik istikrardan” falan söz edebilmektedirler. Hatta son bütçenin adını da “Krizden Çıkış Bütçesi…” koymuşlar. Oysaki ülkemizin dış ve iç borç toplamı 450 milyar $’ı geçmiş(Kaynak: Cumhuriyet:30.06.08), nüfusun dörtte birinin yoksulluk sınırında yaşar hale gelmiştir. Böyle bir ülkede dış politikanın bağımsızlığından, ekonominin bağımsızlığından söz etmek insanlarla alay etmek değildir de nedir? Bu konuda Doç. Dr. Barış DOSTER şunları yazıyor(Cumhuriyet Strateji - 30 Haziran 2008): ABD ve AB’nin güdümündeki IMF ve Dünya Bankası’nın ülkemiz üzerindeki etkinliğini yadsımak olası değildir. 2005 yılı Mart ayında Türk Özel Sektörünün dış borcu 27 Milyar $ iken; 2008 Ocak ayında 147,6 Milyar $’a ulaşmış ise, 12 Milyon insanımız günde 1 $’dan az parayla yaşıyor, 1 Milyon kişi mutlak açlık sınırında bulunuyor, 8 Milyon aile erzak yardımıyla ayakta durmaya çalışıyor, 15-29 yaş arası kadınların % 70’i iş ve eğitim hayatının dışında kalmış durumda ise, bu tablodan sağlıklı bir toplum çıkmayacağı gibi, bağımsız ve güçlü bir dış politika da çıkmaz.
Bin bir güçlük ve yoksulluk içinde ATATÜRK’ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşından sonra, yüce ATATÜRK’ün yönetimindeki T.C. hemen hemen tüm borçlarını(Kırım Savaşı nedeniyle 1854 yılında alınan ilk dış borç hariç)(1) ödemişti. ATATÜRK, bununla da kalmamış, iktisadi bağımsızlık, mali egemenlik konusunu(en belirgin şekilde İzmir İktisat Konferansında olmak üzere) sık sık dile getirmiştir. Çünkü ATATÜRK, ulus egemenliğinin sürdürülebilmesi için mali egemenliğin şart olduğunu çok iyi biliyordu. Sapmış sömürgen güçlerin böyle bir zayıflıktan hemen yararlanmaya çalışacaklarını çok iyi biliyordu.
Bir ülkenin bağımsızlığının(ulusal egemenliğinin)yara alması, yani zayıflaması elbette ki o ülkenin düşmanları ile “stratejik ortak” görünümündeki sahtekâr dostlarını sevindiren en önemli durumdur. Dost görünümündeki bu sinsi düşmanların, ülkemizi yoksullaştırarak/borçlandırarak ve çeşitli tavizlerle oyalamak, onların politikalarının esasını oluşturmaktadır. Onlara göre yoksulluk yerleşmeli ki, insanlar bununla baş etmeye çalışırken başka bir şey düşünmemeli. Karnını doyurma kaygısındaki, borcunu ödeyememe korkusundaki vatandaş; ülkem, dünya, bu toplum nereye gidiyor vb. soruları sorabilir mi! Bu durumdaki ülkeler, sömürgen, küresel aktörler tarafından daha kolay yönetilebilir hale gelmez mi?
Yaygın basından öğrendiğimiz kadarıyla; kredi kartı borcunu ödeyemeyen ya da(bilinen küresel aktörler marifetiyle ortaya çıkmış bulunan) küresel kriz nedeniyle; iş yerini kapatmak durumunda kaldığı için, aile reisleri cinnet geçirme durumları sergilemektedir.
Devlet düzeyinde mali bağımlılık; siyasal, hukuki ve idari bağımlılığı pekiştirmiştir. Çünkü borçlanmak demek, bağımsızlığı yitirmek demektir ki bu da düşmandan başka kimseyi sevindirmez. Türkiye’nin dost görünümündeki düşmanları(stratejik ortakları vb.) bunu başarmış durumda gözüküyor… Bağımsızlığı yitirmek, “sürüleşmek” demektir. Oysaki Kur’an bizi bu tehlikeye karşı asırlar önce uyarmıştı. Yüce ATATÜRK’ün de Cumhuriyeti kurduktan sonra en çok titizlendiği konulardan biriydi ekonomik ve mali bağımsızlık…
Yoksullaştırarak, kendine borçlandırmak, bu şekilde de tahakküm altına almak, sapmış zihniyetin ve yöneticiliğin en belirgin özelliğidir. Bu çarpık zihniyetin açgözlü yöneticileri sayesinde de yeryüzü toprakları giderek verimsizleşmekte yani yoksullaşmaktadır: Gezegenin 2050 yılında 9 Milyara ulaşması beklenen nüfusunu beslemek için ekilebilir tarım alanları hızla küçülmektedir.(Cumhuriyet - 30 Haziran ’08, Hüseyin Baş). Tüm bilimsel uyarılara ve ölçümlere rağmen, sapmış zihniyetin temsilcileri tam bir aymazlık içinde çarpık icraatlarını sürdürüyor. Fransa’nın Paul Cezanne Üniversitesinden yerkabuğunun kimyasal bileşimi araştırmacılarından Prof. Dr. Daniel NAHON, yerkabuğunun verimsizleşmesi yani yoksullaşmasıyla ilgili olarak şunları söylemişti(aynı kaynak): “Toprak daha fazlasını kaldırmıyor. Uçurumun kenarına gelinmiştir. Eğer bu sürerse açlık kapıdadır. Sanayinin havayı kirletmesi, yüksek dozda tarım ilaçları, başı boş ve rant elde etmeye yönelik çarpık kentleşme, erozyon, orman kıyımı vb. gezegenin tarıma elverişli topraklarının üçte birini en olumsuz şekliyle etkilemektedir. Oysa 2050 yılına kadar 9 Milyara ulaşacak nüfusu beslemek için tarımsal üretimin bir kat artması gerekmektedir.”
Brezilya’da Amazon ormanlarından kazanılan topraklar giderek verimsizleşmektedir. Zihniyet çarpık ve sapmış olunca ve insan ekonomiye araç hale getirilince, sorun çözerken sorun yaratma sendromu da ortaya çıkmaktadır. Örneğin, Fransa’da sadece kentleşme, yollar ve yapılaşma, her yıl; 60 Bin Hektar verimli tarım alanının ortadan kalkmasına yol açmaktadır. Biz de ise, nükleer enerji santralleri, boğaz köprüleri, yol genişletme çalışmaları ya da turizm’e destek için orman-ağaç kıyımı sürüp gitmektedir. FAO kaynaklı raporlara göre; gezegenin 13,5 Milyon Hektarlık tarım alanının sadece 3 Milyon Hektarı tarıma elverişlidir. Bunun da ancak yarısı kullanılır durumdadır. Son on yılda 50 Milyon Hektarlık tarım alanı tuzlanma nedeniyle tarıma kapalı duruma gelmiştir. Ilıman iklim bölgelerindeki tarım alanlarına yılda ortalama, hektar başına 0,5 ile 20 Ton erozyon kaybı isabet etmektedir(Cumhuriyet- 30.06.08). Bunlar, sapmış beşer zihniyetinin toplumları tahakküm altına alarak sömürmek için yoksullaştırmaya yönelik politikaları sonucunda, dünya toprağının verimsizleştirmesinin, halkın da yoksullaştırmasının örnekleriydi. Kur’an’da sapkınlığa karşı niçin bu kadar uyarının bulunduğunu ve Kutsal Vahy’in bu konuda ne kadar haklı olduğunu şu birkaç örnek bile yeterli ve elbette Yüce Kur’an beşeriyetten ne kadar şikâyetçi(2) olsa az…
Gezegensel düzeyde yoksullaştırma ve yoksulluk böyle iken, durum bireysel düzeyde daha iyi değil. Öğretmenlik mesleğiyle ilgili birkaç rakam, genel durum hakkında bir fikir verecektir(Cumhuriyet 30 Haziran 2008):
Eğitimcilerin % 42’si tatilini evinde, % 42’si memleketinde ve sadece % 16’sı tatil yöresinde geçiriyor. Eğitimci kesimin tatil için ayırabileceği para; %66’sı için 300-500 TL ., % 11’i için 800-1000TL., %12’si için 500-800 TL., %7’si için1000-1500 TL. yaklaşık % 4’ü için 1500-2000TL. ve % 2’si için 2000TL.’den fazla.
Eğitimcilerin % 51’i tatil harcamalarını kredi kartına taksit yaptırıyor, % 35’i daha önceden biriktirdiği parayı harcıyor, yaklaşık % 8’i borç alıyor, % 6’sı da banka kredisi kullanıyor.
Öğretmenlerin % 81’i düzenli olarak tatile çıkamıyor. Öğretmenlerin % 70’i tatili bir ihtiyaç olarak görürken, tatili ihtiyaç olarak göremeyen % 30’luk kesim’in % 72’si gerekçeyi şöyle açıklıyor: “Tatil bütçemi çocukların okul masrafında ya da öteki ihtiyaçlara ayırıyorum…”
Tüm bunlara ek olarak; yaz tatili geldiğinde her 100 öğretmenden 34’ü tatil süresince ek iş yapıyor. Ek işte çalışan eğitimcilerin % 60’ı “her türlü iş yaptığını”, % 13’ü özel ders verdiğini, % 11’i tesisatçılık, boya-badana, tamirat ve bahçe işleri, % 4’ü taksicilik, % 4’ü pazarcılık, % 3’ü işportacılık, % 3’ü nakliyatçılık ve % 2’si garsonluk yapıyor.
Toplumun başka kesimlerinde de bu yoksullaşmaya ek olarak cahilliğinde bulunduğunu çok iyi biliyoruz. Dost görünümündeki sapkın düşmanlarımızdan başkasını sevindirmeyen bu durumun; beşeri hırsın/hıncın ve terörün, hatta şiddetin de alt yapısını oluşturduğunu biliyoruz. Günümüz dünyasında ve bizim toplumumuzda büyük kesim yoksulluk sınırında ve onun altında yaşarken, daha(hatta çok daha küçük bir kesim) maddesel refah içinde yaşamaktadır. Bu arada, “servet ve refahla şımarıp azmanın” kutsal metinlerde ne kadar kötülendiğini ve bunun bir sapkınlık olduğunu anımsıyoruz. Mal ve servet birikiminin yarattığı şımarıklık ve azmışlığın yoksul kesimde tahrik ettiği “tatmin edilmeyen ihtiyaçlar” nefrete ve isyana dönüşür. Günümüzün temel bela gibi gördüğü terör’ün esas sebebi de servet ve refah ile şımarıklığın ve savurganlığın(Kur’an bu sapmışlığa “teref” diyor…) yarattığı/ürettiği nefret ve intikam hırsından başka bir şey değildir.
Bundan ayrı olarak maddesel refah bakımından en üst düzeyde bulunan sözüm ona gelişmiş ülkeler, bir yandan demokrasiden ve insan haklarından söz ederken, bir yandan da gizliden terör odaklarını, sapmışlara özgü bir riyakârlıkla destekleyip, onlara silah satmaktadır. Silah sanayilerini canlı ve zengin tutmak için; Dünyanın barışını koruması kendisinden beklenen BM Güvenlik Konseyi’nin beş büyük üyesi dünya silah ticaretinin de en büyük ağalarıdır. Günümüz devre sonu beşeriyetinde terörü susturmak ve bastırmak adına demeçler veren süper güçler(aslında bunlar “sapmışlıkta” süper…) özellikle de ABD; terör yaratan ve besleyen ve hatta terörden yararlanarak göz koyduğu ülkeleri parçalamaya çalışan ülkelerin ta kendileridir.
Bilgi enerjisi en büyük güç olduğuna göre, bundan yoksunlukta(yani, cahillik de) en büyük güçsüzlük olmaktadır. Bu güçsüzlükle(yani cahillikle) sergilenen beşeri zaaflar ise; önyargı, dogma, eskiye ve atalara bağımlılık(yani gelenekçilik, ecdat perestlik), duygusallık, kolay kandırılabilirlik, kolay duygu sömürüsü, dinin yüzeysel anlaşılması, hurafe ve bid’atlere yatkınlık. Bir toplumun cahil kesimi bu haliyle; yenileşmeye kapalı, düşman ve zalim yöneticiler tarafından kolayca kandırılıp sürüleştirilen ve sömürülen yanı olmaktadır. Başta Kur’an olmak üzere, Kutsal metinlerde “sapmışlık” konulu ayetlerin çoğunun hedef kitlesinin ve bu ayetlerin tokadına müstahak olanların cahil sapmışlar olduğunu görüyoruz. Kur’an ayetlerini ört-bas edenlerle saptıranlar da(yani kâfirler de) bu cahil zavallılardan başkaları değildir.
İşte bir ülkenin düşmanları ve bu düşmanların yurt içi işbirlikçileri, kötü emellerini gerçekleştirmek için bir yandan bu cahil kesimden yararlanırken, öte yandan diğer kesiminde olabildiğince cahil kalmasını ister. Çünkü cahil toplumlar kolayca sürüleştirilip, zahmetsizce yönetilirler. Cahil insan, hele bir de yoksul bırakılmışsa ileriyi göremez, geniş/küresel düşünemez, elindeki bilginin/inancın derinine inemez. Bir toplumun gelişmesinin, gerçek anlamda çağdaşlaşmasının önündeki en büyük engel cahilliktir. Bu nedenle ATATÜRK gibi seçkin liderlerin, büyük inisiyelerin ve hatta peygamberlerin en çok önemsedikleri etkinlik halkın eğitilmesi olmuştur. Sonsuz uzaklıklardaki ışıklı ortamlardan ayet ayet indirilmiş bulunan Kutsal Vahy dünya beşeriyetini; ünce kendisi hakkındaki, sonra da çevresi hakkındaki cahillikten kurtarmak için değil miydi?
Bunun tersine; kötü amaçlı, varlık sevgisinden yoksun, sapmış yönetimler ve onların işbirlikçileri de, şeytanın işini kolaylaştırırcasına insanların cahil kalmasına, hatta yoksullaşması için ellerinden geleni yaparlar/yapmışlardır. Cahillik ve cahilleştirme etkinlikleri sayesinde dünya beşerinin aydınlanması ve insanlaşması için beşeriyete indirilmiş olan Kutsal Vahyin Kur’an’dan önceki kısımları tahrif edilmiş(politize ve ekonomize edilmiş), Kur’an’a bir şey yapılamamış ama Kur’an’la gelen dinin yanında “uydurulan bir din” oluşturulmuştur. Bu uydurulan din ile(uydurulan dinin cahil, hurafeci mensuplarıyla) eski Sovyetler zamanında bir Yeşil Kuşak oluşturulmuş, Sovyetlerin yıkılışından sonra da bu dinci oluşum Ilımlı İslam’a dönüştürülmüştür.
Bu konuda Prof. Dr. Erdal ATABEK(“Tehlikeli Cehalet” başlıklı yazısında) şunları söylüyor(bkz. Ekteki metin 87):
Kendinden habersiz cahil kimseler, kendini bilmemekten ve bilgi noksanlığından dolayı güçsüzdürler, bundan dolayı da birilerine bağımlı olmak ve güdülmek ihtiyacındadırlar. Hatta bunu açıkça ifade etmek talihsizliğinden kurtulamamışlardır; kadim toplumlardan bazıları, peygamberleri “çoban” olarak görmüşler ve kendilerini gütmelerini ifade etmişlerdir. Kur’an’da cahil ve tembel zihniyetin bu eğilimine karşı “Bizi güt demeyin.” Ve “Sürüleşmeyin!” uyarılarının(Kur’an’da) bulunduğunu biliyoruz.
Zulüm ve tahakküm açlığı içinde bulunan sapmışlar ise, cahil kesimin bu zaafından yararlanarak, onları daha çok aldatıp, uyutup sürüleştirerek yönetme ve istismar etme yolunu yeğlemişlerdir. Başkalarını(bireyleri, toplumları, devletleri) kendine bağımlı kılma açlığı, sapkın zihniyetin en belirgin niteliğidir. Ruhçuluk litetatürünün obsesyonla ilgili bölümü bunun örnekleriyle doludur. Obsedan bir bedensiz, gözüne kestirdiği bir bedenliyi kendine bağımlı kılmak ve onu tahakküm altında tutarak sömürmekten/istismar etmekten büyük zevk duyar, bu şekilde kendini güçlü hisseder.
Şimdi birazda geri kalmış, sapmış varlıkların, “bağımlı kılarak sömürme eğilimleri” nin toplumsal ve uluslar arası düzeydeki görünümüne bakalım. Yani Kutsal Vahyle gelen İlahi uyarıya aldırış etmemenin ulusal ve uluslar arası, küresel çirkinliği…
Varlıkları servet doymazlığına ve şımarıklığına dayalı uluslar arası şirketlerin ve onların güdümündeki gelişmiş ülkelerin sapmış yönetimlerinin hedefi özellikle azgelişmiş toplumları kendilerine bağımlı kılarak açık pazar haline(piyasa haline) getirmektir. Uluslar arası şirketler aracılığıyla bağımlı toplum oluşturmanın adı ise “bağımlı darbe” dir(Strateji Cumhuriyet- 15 Eylül 2008). Bunun temel göstergesi ise; tüm stratejik kurumları, merkezi devletlerden oluşan çok uluslu şirketlere satmaktır(özelleştirme…). “Bağımlı darbe” nin özü şudur: Ülkenin varoluşuyla ilgili meselelerini “ekonomik Saikler” nedeniyle, dile getirememek.
Yüce ATATÜRK, bağımsız ekonomi ile yokluk içinde bile neler yapılabileceğini Türk ulusuna ve dünyaya göstermiştir. Metin AYDOĞAN’ın BİTMEYEN OYUN adlı kitabından birkaç rakam verelim: 1920 yılında 260 olan doktor sayısı, 1921’de 312, 1922’de 337’ye çıkarıldı ve 434 sağlık memuru istihdam edildi. Salgın hastalıklarla mücadele için 1920 yılında(yabancıların “hayal” olarak nitelendirdikleri) yerli aşı üretimine geçildi. Sivas’ta üretilen 3 milyon çiçek aşısının tümü halka uygulandı. Sıtmalı yörelere yerli kinin dağıtıldı. Frengi mücadelesine, o yokluk içindeki devlet bütçesinden harcamalar yapıldı. Halka hizmet götürecek doktor sayısını artırmak için, asker doktorların bir bölümü ordudan ayrılarak sivil alanda görevlendirildi. Sivas’daki aşı üretim merkezi geliştirilerek, bir yıl içinde 537 Kg. kolera, 477 Kg. tifo aşısı üretildi ve bu aşıların tümü halka uygulandı. İstanbul ve Sivas’tan sonra, Diyarbakır’da da, içlerinde; bakteriyoloji, kimya laboratuarı, aşı merkezi ve kuduz tedavi bölümlerinin olduğu sağlık merkezleri kurularak, sağlık hizmetlerinin dağılımında denge sağlanmaya çalışıldı. Afyonkarahisar ve Niğde gibi illerde tıbbi temizleme(sterilizasyon) merkezleri açıldı. Urla ve Sinop karantina merkezleri, aletleri tamir edilerek yeniden devreye sokuldu. 1000 Kg. devlet kinini Ziraat Bankası aracılığıyla hastalara dağıtıldı. Devlet hastanelerine başvuran 30 bin hastanın 20 bini tedavi edildi ve tüm bunlar, yoksulluk içinde sürdürülen Kurtuluş Savaşı devam ederken gerçekleştiriliyordu.
Kendi bağımsızlığını yitirmemeye çalışan ve kendi yağıyla kavrulmaya gayret eden Türk ulusunun bu gayreti, o zamanki bağımsızlık düşmanı, açgözlü emperyalist saldırganların hiç de hoşuna gitmiyordu.
Günümüzde ise, bağımsızlık düşmanı en büyük küresel gücü uluslar arası sömürgen şirketler oluşturmaktadır. İkinci Dünya Savaşı’ndan beri uygulanan ve adına “Yeni Dünya Düzeni” denilen açgözlü emperyalist sistemin temel unsurları uluslar arası şirketlerdir. Tamamen çıkarcılığa, yoksulluğun ve cahilliğin istismarına dayalı bu sömürgen şirketlerin gücü, günümüzde o denli artmıştır ki, bunlar artık; ekonominin kurallarını değil, dünya siyasetini de etkilemektedir. Çünkü mensubu oldukları ülkelerin hükümetleri de bu dev şirketlerin güdümündedir.
Uluslar arası şirketler doymaz bir açgözlülükle(özellikle 1890’lı yıllardan itibaren dışarıya açılmaya başlamış ve yerli işbirlikçiler edinerek mal satış ve dağıtım ağları kurmuşlardı. Dünya pazarlarının paylaşıldığı, geri kalmış ülkelerin “piyasa” haline getirildiği ve temelinde uluslar arası şirket etkinliğinin bulunduğu bu döneme “emperyalist dönem” denmiştir. Günümüzde sıkça kullanılan “küreselleşme” tanımının, bu sömürgen emperyalizmi anlatmaktan başka bir anlam taşımadığı ortadadır. Uluslar arası etkinlik gösteren şirket sayısındaki artışlar, küresel ekonomiye katılan yeni şirketlerin ortaya çıkmasını değil; büyük şirketlerin şube ve alt birim sayılarını artırarak dünyaya yayılmasını göstermektedir. Servet/mal birikimine dayalı ekonomi bir ahtapotun kolları gibi dünyayı sarmış durumdadır ve bu sömürgen ekonomi için önemli olan insan değil, daha çok servet ve mal birikimidir. Günümüz dünyasında, yalnızca endüstriyel üretim ve ileri teknoloji alanlarında değil, dünya ticareti içinde yer alan tüm ekonomik etkinliklerde egemenlik, birkaç büyük tekele aittir. Örneğin, BM kaynaklarına göre, dünya kimyasal madde üretiminin % 87’si; ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere’ye ait az sayıdaki tekel tarafından yapılıyor. Dünyadaki demir cevheri, bakır, jüt, tütün, orman ürünleri, pamuk, kahve ve çay ticaretinin % 80’i, her ürün için sayıları 3 ile 6 arasında değişen dev uluslar arası şirket tarafından denetleniyor. Bizim şirketlerimizin çoğu ise(acımasız rekabete dayanabilenler elbette ki…) bu dev canavarlara ve onların hükümetine/yönetimine bağımlı durumda; devletimiz ise onlara karşı büyük bir borç yükü altında…
Görüldüğü gibi küreselleşme ya da “Yeni Dünya Düzeni” uluslar arası şirketlerin sömürü ve istismara dayalı egemenliğinin/yayılmacılığının adıdır. Yeni Dünya Düzeni ideolojisi sanki 2. Dünya Savaşı öncesi dünya koşullarına karşı açılan bir savaş gibidir; anlayış ve amacının temelinde, devletçi/ulusçu ekonomik uygulamalara ve ulusal bağımsızlık eylemlerine karşıtlık vardır.
Kalkınma ve toplumsal gelişmeyi, ATATÜRK’ün mali ve ekonomik bağımsızlık politikasına aykırı olarak; dış sermaye yatırımlarına bağlamak, pek çok az gelişmiş ülke yöneticisi için alternatifi olmayan bir yoldur. Buna inanan ya da inandırılan(ve çoğu da çok uluslu şirketlerin işbirlikçisi durumunda olan) yöneticiler, ülkelerine yabancı(yani, sömürgen) sermaye çekmek için her türlü ödünü vermeye hazır karakterli sapmışlardır. Bu sapmışlar, yabancı yatırım almak için, ulusal haklardan ve hatta insan haklarından kolayca vazgeçerler ve ülkelerinin geleceğini ipotek altına alacak anlaşmalara imza atmaktan çekinmezler. Türkiye’yi dışa bağımlı kılan Balta Limanı Anlaşması, Ankara Anlaşması, Gümrük Birliği Anlaşması hep bu sapmış zihniyetin icraatının sonucudur.
Uluslar arası Şirketler için, “az sermaye ile çok yatırım” stratejik bir hedeftir. Bu nedenle, sermayesi kıt, birikimi yetersiz, hele gırtlağına kadar borç içindeki az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler; yabancı sermaye aldıkları oranda sanayileşmeden uzaklaşır ve yoksullaşır, dahası dışarıya daha çok bağımlı hale gelir. Brezilya’da bir dönem planlama bakanlığı da yapan ünlü ekonomist Prof. Dr. Furtada, uluslar arası şirketleri bir benzetmeyle şöyle tanımlamış: “Uluslar arası Şirketler bazı egzotik ağaçlar gibidir. Bu ağaçlar belli bölgelere dikilince bütün suyu toplar ve araziyi kurutur…”(BİTMEYEN OYUN, Metin AYDOĞAN).
Uluslar arası Şirketlerin ve onların güdümündeki gelişmiş devletlerin açtıkları kredilerin hemen tümü, borçlandırarak kendine bağımlı kılma ve sömürmeye dayalı koşullar içerir. Bu tür kredilere başvuran azgelişmiş bir ülke, sonu “ulusal tükeniş” olan bir yola girmiş demektir. Birbiriyle ilintili olan borç anlaşmaları arka arkaya imzalanır ve ülke kısa sürede borç almadan ayakta duramaz hale gelir. İşte Türkiye’miz de, ATATÜRK’ün ölümünden kısa bir süre sonra; ATATÜRK’ün eşsiz özgürleştirici uygulamasına ve bunca tembihatına rağmen, basiretsiz yöneticiler tarafından dışa bağımlı hale getirilmiştir(Bu konuda belgelere dayalı daha ayrıntılı bilgi, yukarıda belirtilen kaynak eserde bulunabilir).
İnsanları gerek bireysel, gerekse toplumsal düzeyde(Kutsal Vahyin uyarısına rağmen) sürüleştirerek tahakküm ve denetim altına almaya çalışan sapmışlığın en belirgin nitelikleri aldatmaca, yalan-dolan ve riyakârlıktır. Bu sapmış zihniyetin mensupları bunu reklamlar da dâhil, her şeyi kullanarak yapmaktan geri kalmaz.
Sadece ülkemizde iki milyonu aşkın insan kart borcunu ödeyemez duruma düşmüşken(Turgay FİŞEKÇİ- Cumhuriyet, 15 Nisan 2009) reklamlarla insanlar hala kart sahibi olma konusunda özendiriliyor. Bu durum “özendirme” nin de ötesinde kandırmaca ya giriyor, nasıl mı? Dünyanın işsizlikle, insanların yoksullukla boğuştuğu şu günlerde, bir banka yeni kredi kartını “bedava!” diye reklam ediyor. Bu kart ile uçmak, gezmek, yemek-içmek, yatmak-kalkmak bedavaymış. Her kart kullanıcısı bilir ki, kartların sunduğu “bedava” ları kazanabilmek için o “bedava”nın yüz katı cepten harcama yapmak gerek. Yüz harcayıp bir kazanmayı “bedava yaşayış…” diye sunmak, göz boyayarak aldatmaca ile yalan-dolan değildir de nedir?
Böyle göz boyamaya yönelik kampanyalarla, bunları yapan kurumların “sosyal sorumluluk imajları” yerle bir olmuyor mu? ! İnsanlarla alay eder gibi, böyle bir kampanya nasıl önerilebilir müşteriye! Tanıtım ve reklamlarda saçmalığa varan fanteziler, canının derdine düşmüş yoksullara ne söyleyebilir! Üstelik bu göz boyamayla karışık empozisyon ve koşullandırma TV programlarında her 15 dakikada bir saygısızca sunulursa; bu sunum, duygu ve dikkat istismarından başka nedir ki! Büyük büyük kurumların “sosyal sorumluluk projeleri” ne sahip olması gerektiği söylenirken, bir yandan da; sorumluluk duygusundan payını alamamış bazı iş adamları ve yöneticilerin koca koca kampanyalar hazırlamaları ve bunları gün boyunca vatandaşa boca etmeleri hangi sağduyu ile bağdaşır.
Sadece yerel radyolar değil, TRT dışında televizyon kanallarının hemen hemen hepsi reklam(yani görsel empozisyon ve koşullandırma) aracı haline gelmiş. Reklam işkencesi ve kirliliği içinde izlemeye zorlandığımız diziler sanki reklam sektörüne hizmet eder duruma gelmiş. Üretici, reklam sektörü ve o reklamı yayınlayan TV kanalı kazansın diye, tüketicinin sağlıklı program izleme hakkı saygısızca ve bile bile çiğneniyor…
Sağlıklı program izleme hakkımız saygısızca gasp ediliyor, çünkü; bir tek program içinde aynı reklam defalarca gösterilmekle kalmıyor, aynı zamanda programın(dizinin, belgeselin) en olmadık yerinde(çoğunlukla da en heyecanlı yerinde) reklam yaygarası saygısızca(hem de biraz daha yüksek bir volüm ile), izleyicinin suratına çarparcasına veriliyor. Radyo ve TV kanalları sunucularının sık sık kullanmak durumunda olduğu; “değerli izleyicilerimiz”, “sayın dinleyicilerimiz”, “saygı değer konuklar” vb. gibi hitaplarla söz konusu saygısızlığın bağdaşmadığını, tam tersine göz boyama ile sunulan/sergilenen bir riyakârlık olduğu ortadadır. Reklamlarla, empozisyon ve koşullandırmalarla sergilenen bu fütursuz saygısızlığa bir tepki gösterilmemesi, söz konusu yayın organlarını denetlemek ve gözetlemekle görevli kurumlarca bir önlem alınmaması da, yukarıda sözünü ettiğimiz sürüleşmeye bir kanıt olmaktadır. Oysaki beşeriyet Kutsal Vahy tarafından yüzyıllar öncesinden sürüleşmeme/güdülmeme konusunda uyarılmıştı. Büyük çoğunluk, Kutsal Vahyin dikkat çektiği bu tehlikeye alışmış gibi görünüyor; hem de öyle alışmışız ki, bu durum bize çok doğal gelir olmuş sanki… Bu nedenle de Kutsal Vahyin sakındırıcı ve erdirici uyarısını bile anlayacak, aklımızı bu yönde işletecek durumda değiliz…
İşletilmeyen akıl ise; kolayca kandırılır, koşullandırılır ve sürüleştirilerek güdülür. Gurjieff toplumun bu durumu için, yıllar önce, “Uyurgezer ve kendini bilmez bireylerden oluşan toplumu, uyurgezer ve kendini bilmez politikacılar yönetiyor.” Demişti. Şimdi bizde “sapkınlık” irdelememiz çerçevesinde şöyle diyoruz: Sapmış bireylerden oluşan toplumları, sapmış ve azmış politikacılar yönetiyor… Şimdi bu politikacılar da, Yüce ATATÜRK’ün yıllar önce söylediği gibi; “…gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içinde” bulunuyor. Bu yöneticilerin küresel baronları(az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki işbirlikçileri ile el ele vermiş) zaten uyur durumda kendinden habersiz toplumları daha da derin uykuya sokmak için beleşe de özendirmekten geri durmuyorlar. Prof. Dr. Erdal ATABEK günümüz(Eylül 2009) reklamlarının birinden esinlenerek toplumun durumunu şöylece betimliyor(Cumhuriyet 07 Eylül 2009): “Reklamın mesajı ‘torpil yapan kart’; torpil, avanta babam sağ olsun, dayım halletti, bizimkiler çözdü, tanıdıklar araya girdi… Başkalarının hakkını yeme öğretisi, hakkı olmayana sahip olma kurnazlığı, çaktırmadan kayırma açıkgözlüğü ve kazanmadan harcamanın formülü…”
Bu şekilde; başıboşluğu özgürlük, avantacılığı/beleşçiliği kurnazlık sanan sapmış bir gençlik yetiştiriliyor. İşin daha da talihsiz yanı, geleceğimizden bu gençlik sorumlu. Yüce Atatürk, Türküye Cumhuriyetini herhalde böyle bir gençliğe emanet etmezdi. Çünkü o yüce insan, işe yarar bir genç için şöyle söylemişti: “Bir genç, her şeyden önce güven vermelidir.” Devre sonu dünya gençliğinin günümüzde ne kadar güvenilir olduğu ortadadır. Bu durumda olan gençlerin nasıl kolayca kandırıldıkları konusunda bkz. HAŞHAŞ ve EMPERYALİSM, Aytunç ALTINDAL(sayfalar: 23, 107, 110, 111, 112, 117, 161).
Prof. Dr. Erdal ATABEK’in ifadesiyle; “Önce alıştırılan, sonra uyuşturulan” gençlikten ve toplumdan geleceğe yönelik bir yarar beklemek elbette gerçekçi ve güvenilir bir beklenti değildir. Sürüleştirerek gütme ya da bölerek parçalama ve yutma politikalarına önce alıştırılan, sonra da uyuşturularak koşullandırılan toplum; geçmişe dalıp gitmişken, geleceği yitirmekte olduğunu fark edemez. Zaten sürüleştirerek gütme politikası da bunun için yapılmıştır:
- Yüzünüze demokrasi derler, arkanızdan gülerler,
- Yüzünüze çok kültürlülük derler, arkanızdan bölerler,
- Yüzünüze değişim derler, arkanızdan soyarlar…
Bunu fark etmezsiniz bile çünkü önce alıştırılmış, sonra da uyuşturulmuşsunuzdur.
Bu uygulamanın; dostlukla, stratejik ortaklıkla, komşulukla ilgisi olduğunu düşünmek ve böyle göstermeye çalışmak; aptallık değilse bile aymazlık ve sapmışlıktan başka nedir ki! Kendini bilmezlikle gelen aymazlıktan ve uyurgezerlikten kaynaklanan bu sapmışlığın içler acısı ulusal ve uluslar arası/küresel görünümü, yüzyıllar öncesinde Peygamberin beşeriyetten şikâyetine neden olmuştu. Bu şikâyetin Furkan 27 ve devamındaki ayetlerde şöylece dile getirildiğini görüyoruz: “Ey Rabbim! Doğrusu milletim bu Kur’an’ı terk etmişti.”- Furkan 30. Furkan 30’dan önceki birkaç ayette de(Furkan 27’den başlayarak), sapmışlığın ve iş işten geçmişliğin kaçınılmaz pişmanlığını görüyoruz: “O gün, zalim kimse ellerini ısırıp, ‘Keşke Peygamberlerle beraber bir yol tutsaydım. Vay başıma gelene… Keşke falancayı dost edinseydim… And olsun ki, beni, bana gelen Kur’an’dan o saptırdı. Şeytan, insanı yalnız ve acımasız bırakıyor…’ der”- Furkan 27 + 28 + 29.
…………………………………………
(1) Bu borç ancak 1954’te tamamen kapanabilmiştir(Cumhuriyet Strateji- 30.06.2008)
(2) Furkan 27..30 (Kur’an)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder